Fasciatherapie is een specialisatie binnen het domein van de kinesitherapie. Het is een relatief jonge discipline - 35 jaren oud- afkomstig van de osteopathie.
Fasciatherapie werd ontwikkeld door Prof. Dr. Danis Bois, een Frans kinesitherapeut/ osteopaat. Prof. Dr. Bois is gewoon hoogleraar aan de Universidade Fernando Pessoa te Porto en leidt het onderzoekscentrum CERAP, Centre d’Étude et de Recherche Appliquée en Psychopédagogie.
Fasciatherapie is een zachte, diepgaande en niet-manipulatieve vorm van behandelen. Het is een innovatieve en zeer bijzondere -hoofdzakelijk manuele- therapie. In tegenstelling tot bepaalde methodes en technieken, die externe krachten op het lichaam uitoefenen, wordt een behandeling met Fasciatherapie gekarakteriseerd door haar diepgang, haar zachtheid en haar impact op de globaliteit van het lichaam. Een andere belangrijke dimensie is dat de fasciatherapie de bewuste medewerking en volle aandacht van de persoon die behandeld wordt, vraagt. Ze heeft diepgaande en blijvende effecten van ontspanning bij stress.
Fasciatherapie heeft een dubbel paradigma: enerzijds bestaat ze uit structurele, symptomatische handgrepen waarbij de structuur (spieren, botten, vliezen, bloedvaten, zenuwbanen enz.) van het lichaam behandeld wordt. Anderzijds wordt de patiënt via specifieke handgrepen betrokken in de behandeling. De patiënt ondergaat de behandeling niet passief, hij neemt actief deel aan het proces.
Een behandeling met fasciatherapie kan bestaan uit manuele behandeling, bewegingstherapie en eventueel een gesprek.